Takaisin

Villilintujen parissa -kinokonserttiTo 30.1. klo 17.00
Kino Regina, Keskustakirjasto Oodi
Liput: 15 € (DocPoint-yhteistyön vuoksi konsertissa käytössä ainoastaan normaalihintainen lippu)

DocPointin, Sibafestin ja Kavin ainutlaatuisessa kinokonsertissa nähdään Aho & Soldanin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Villilintujen parissa (1927).

Suomen ensimmäisessä luontodokumentissa elokuvantekijät varustavat retkikunnat kauas Ahvenanmaalle ja Karjalan kannakselle. Matkalla tavataan taiteilijoita, lintuharrastajia ja kärsitään hevoskyydissä kovasta kelirikosta. Pääosassa ovat kuitenkin linnut: villihanhet, nokikanat, telkät ja merikotkat, riskilät, ruokit ja raukutiirat.

Varhainen elokuvailmaisu vielä hapuilee, mutta kulttuurihistoriallisesti dokumentti on ainutlaatuinen: millaisia olivat Helsingin kadut hevoskärryineen, millaista oli Ahvenanmaalla tai Äyräpäänjärvellä, kun ihmisen kosketus luontoon ei näkynyt missään. Myöhemmät, nykyajan luontodokumentin konventiot, ovat jo läsnä ja idullaan.

Näin Helsingin Sanomat elokuvan ensiesityksen jälkeen 27.11.1927: “Varsinkin mitä tulee valokuvaukselliseen puoleen, kiinnittää huomiota se suurenmoinen huoli, mikä sen ensiluokkaisuuteen on pantu.” [- -] “Omasta puolestani katselen tätä elokuvaa suuremmalla nautinnolla kuin apina- ja tiikerifilmejä eteläisistä maanääristä.”

Elokuvaa säestävät Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ja musiikkiteknologian aineryhmien opiskelijat ja Anna-Kaisa Liedes.

Kansanmusiikin aineryhmän 3. vuosikurssin opiskelijat
Anna-Kaisa Liedes, ohjaus
Musiikkiteknologian opiskelijat

Konsertti on osa DocPointin Ihminen ja muita eläimiä -teemakokonaisuutta.

--

Sibafestin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämässä kinokonserttisarjassa 27.–31.1.2020 mykkäelokuvia säestetään ihmisäänin. Luvassa on monenlaisia laulutyylejä kurkkulaulusta ja karjankutsuista bel cantoon. Ihmisäänellä tuotetaan monipuolisia äänimaisemia, jotka räätälöidään tukemaan elokuvien tarinoita.

Esityksissä mukana ovat musiikkiteknologian aineryhmän opiskelijat, jotka muokkaavat ihmisääntä reaaliaikaisesti. Klassikkoelokuvien ohella kuullaan ja nähdään myös ilmastokatastrofia käsittelevän Hope-teoksen kantaesitys.

Lisätiedot:
Pauli Raitakari 050 511 6467 pauli.raitakari@uniarts.fi