Tervetuloa Sibafestiin!

#KANSALAISRAUHA – Sibafest 2018!

 

Seitsemäs Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toimintaa esittelevä Sibafest kurkistelee marginaalista, kutkuttaen uteliasta musiikkinenäänne.

Se ottaa kantaa, koska satavuotinen kaari vuoden 1918 kansalaissodastamme vaatii sitä. Meidän täytyy ymmärtää tuon ajan historiallisia tapahtumia, mutta osata kääntää kipu ja hätä rauhan rakennusainekseksi. Kuinka tarpeen #KANSALAISRAUHA onkaan tänään, kun tätä tekstiä kirjoittaessaan joutuu olemaan epävarma siitä, mitä huominen tuo tullessaan?

Koko kansainvälisen opinahjomme, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toiminta tähtää taiteen keinoin hyvinvointiin ja ihmisen sydänten resonanssiin. Teemme sen antamalla huipputason opetusta, joten tahdomme tuoda esiin mahdollisimman paljon nuorta lahjakkuutta. Haluamme myös esitellä opettajiemme toimintaa pääpaikkamme Helsingin lisäksi myös etäpisteissämme, Kuopiossa ja Seinäjoella.

Haluamme Musiikkitalon elävän vireänä koko festivaalin ajan myös käytävillä ja lämpiöissä. Siksi aloitamme 27. tammikuuta suurella lasten ja koko perheen päivällä, jossa pikkuväki saa kansoittaa talon ja musiikkikasvatuksen opettajat ja opiskelijat pääsevät näyttämään parastaan. Tällä vauhtipotkaisulla mutaveijareineen, muumeineen ja mörrimöykkyineen saakoon Sibafest meidät tarttumaan kädestä käteen ja laulamaan yhdessä, sydämestä sydämeen! Illan kruunaa maailmanmusiikkiprojekti, jossa kansanmuusikoista ja yhteispohjoismaisen Global Music -koulutusohjelman opiskelijoista koostuva Sibelius Academy Folk Big Band & Global Orchestra esiintyy genrerajoja rohkeasti rikkovan Pekko Käpin kanssa.

Historia on läsnä 26.–28. tammikuuta, kun Sibelius-Akatemian kamarimuusikot esittävät yhdessä teatterikoululaisten kanssa Igor Stravinskyn Sotilaan tarinan, jonka synnystä tulee vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta. Kirpeyttä alkuviikon maanantaipimeyteen 29. tammikuuta tuo puolestaan Heikki Laitisen ja Kimmo Pohjosen vertahyytävä Murhaballadeja 2018, suositun ohjelman laajennettu tuleminen.

Jalkaudumme Helsingin Musiikkitalon lisäksi myös lähialueen kirkkoihin. Kallion kirkossa 28. tammikuuta Sibafest-juhlamessu soi Mozartin sävelin – kansa laulaa mukana! Vanhassa kirkossa 1. helmikuuta kajahtaa Händelin Ajan ja Totuuden voitto, meillä huima teosharvinaisuus.

Oskar Merikanto 150 -konsertin yhteydessä 30. tammikuuta alkavat myös viikon esitelmä- ja paneelituokiot. Neliosaisessa paneelikeskustelusarjassa käymme keskustelua muun muassa siitä, mikä on taiteilijan rooli yhteiskunnassa, mikä on julkisen rahoituksen rooli – ja kuinka taiteilijan pitäisi suhtautua sotaan. Vuosi 1918 oli kohtalokas Toivo Kuulalle, mutta myös Leevi Madetojalle. Teemu Keskisarja esitelmöi molemmista säveltäjistä, joita hän on tarkkaan tutkinut.

Festivaalin päätöspäivänä 3. helmikuuta pianotaiteilija Janne Oksanen esittää Toivon Kuulan koko arvokkaan pianotuotannon. Saman illan päätöskonsertissa kuullaan Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria, jota allekirjoittanut johtaa. Ohjelmassa on Sauli Zinovjevin uunituore sellokonsertto sekä Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia. Kuulemme myös Leevi Madetojan toisen sinfonian, jonka hän sävelsi traagisessa sisällissodassa kaatuneen Yrjö-veljensä muistolle.

Tarttukaa käteemme, tulkaa mukaan Kansalaisrauhaan!

Atso Almila, taiteellinen johtaja
Orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori / Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Sibafest 2018